Pages

Monday, July 12, 2010

Tumbuhan untuk makanan :siri 2

Dalam dunia tumbuhan terdapat 2 jenis racun yang biasa didapati dan kedua-duanya senang dikenalpasti.

HYDROCYANIC ACID (Prussic Acid) - Rasa dan baunya seperti badam atau buah pic. Kenalpasti baunya dan elakkan!

OXALIC ACID - Mempunyai rasa yang panas, kering dan tajam apabila diletakkan di kulit atau lidah.

ELAKKAN sebarang tumbuhan yang mempunyai getah, kecuali telah dikenalpasti ianya selamat.

ELAKKAN tumbuhan yang berwarna merah terutama di kawasan tropika, kecuali telah dikenalpasti selamat.

ELAKKAN buah yang terbahagi kepada lima bahagian, kecuali telah dikenalpasti.

ELAKKAN tumbuhan yang berbulu halus di batang dan daunnya. Bila dilihat dengan kanta, anda akan dapati bulunya berbentuk cangkuk dan boleh menyebabkan kegatalan pada mulut dan tekak.

ELAKKAN daun yang tua dan kering kerana sesetengah tumbuhan akan menghasilkan racun apabila ianya tua dan kering.

ELAKKAN pokok paku pakis yang matang. Walaupun kita tahu pucuk mudanya boleh dimakan tetapi ada juga paku pakis yang boleh merosakkan vitamin B dalam badan apabila daun yang matang dimakan.

No comments:

Post a Comment